Home

Nieuws

EZ vraagt criteria bij ingrijpen tomatenmarkt

Nederland wil van de Europese Commissie precies weten wanneer telersverenigingen gezamenlijk productie mogen beperken.

Extra marktafspraken zijn onder voorwaarden toegestaan, maar niet vanwege het importverbod door de Russische Federatie, oordeelt de Europese Commissie.

Op dit moment is namelijk geen sprake van ernstige marktverstoring bij tomaat en paprika. Nederland krijgt daardoor geen tijdelijke vrijstelling van de mededingingsregels. Voor bepaalde afspraken over aanbodregulering en afzetbevordering van tomaten en paprika is daardoor nu geen ruimte, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma.

In verband met de moeilijke marktsituatie vanwege het importverbod door de Russische Federatie heeft Nederland de Europese Commissie verzocht om tijdelijke vrijstelling van de mededingingsregels. De Europese Commissie wil geen vrijstelling verlenen omdat er geen sprake is van een ernstige marktverstoring. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij is 'zeer teleurgesteld' dat de Europese Commissie de vrijstelling nu niet afgeeft. Zij heeft de Europese Commissie daarom verzocht haar standpunt te heroverwegen en om duidelijkheid te geven over de omstandigheden waarin de vrijstelling wel aan de orde is. In de bijeenkomst van de Raad van Landbouwministers eind januari zal zij opnieuw aandringen op vrijstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.