Home

Nieuws

Rabo: vaak matig afzetplan in kredietaanvraag

Kredietaanvragen van groentetelers gaan nog vaak gepaard met een onvoldoende uitgewerkte afzetparagraaf.

"Men kan zeer gedetailleerd zijn over productie en kostprijs, maar we moeten ook goed weten hoe het geld wordt verdiend. Markt, concurrentie, strategie, verdienmodel. Dat ontbreekt vaak of het is een algemeen verhaal dat gekopieerd is. Daar kunnen wij niet op financieren", zegt sectormanager tuinbouw Cor Hendriks. De sectormanager zegt dat in Groenten & Fruit editie 19 in een verhaal over de effecten van de tuinbouwcrisis op toeleveranciers.  Dat effect is fors door het uitblijven van investeringen in de teelt.

De matige afzetparagraaf is niet de belangrijkste drempel om te investeren, stelt Hendriks. "Terughoudendheid in kredietverlening is niet de hoofdoorzaak van teruglopende investeringen. Door het gedaalde rendement is er bij tuinders minder animo om te investeren.  Daarnaast zijn de omstandigheden gewijzigd: het eigen vermogen is afgenomen door exploitatieverliezen en waarde­daling van onroerend goed. Hierdoor is een andere verhouding ontstaan tussen de hoogte van de financiering en de waarde van het onderpand. Dat geeft krediet­risico's die wij niet altijd kunnen nemen. Bedrijven met perspectief blijven wij financieren."

De bank mag toeleveranciers niet informeren over risico's. "Als wij weten dat een tuinder financiële moeilijkheden heeft, dan mogen en willen wij dat niet vertellen tegen de plantenkweker waar hij planten bestelt. Dan schenden we het vertrouwen met onze klant."

Of registreer je om te kunnen reageren.