Home

Nieuws laatste update:12 sep 2014

Onrust telers over interventie

Alle ingediende aanvragen voor interventie of nietoogsten van groente en fruit van vòòr 4 september worden gewoon afgehandeld door de Europese Commissie.

Dat meldt het Vlaamse ministerie van Landbouw. Voor Nederland gelden dezelfde voorwaarden. Ons land had tot dat moment 5.000 ton voor interventie (vooral fruit) en 690 hectare voor niet- of groenoogsten aangemeld.

Voor de latere aanvragen vanaf 4 tot en met 10 september is er onzekerheid. Het Vlaamse ministerie van  Landbouw maakt zich hard dat ook deze telers de gevraagde noodsteun krijgen.

Die onrust onder telers na de stillegging van de interventieregeling voor groente en fruit was te voorkomen. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Landbouw, laat weten dat de Europese Commissie lidstaten helemaal niet op de hoogte hadden gebracht van de stap. "Ik betreur dat de communicatie over de opschorting van de maatregelen niet eerst werd overgemaakt aan de lidstaten waardoor er grote ongerustheid bij de telers is ontstaan zonder dat wij dit konden voorkomen."

Door de overschrijding van het Europees budget zijn de maatregelen woensdagavond vroegtijdig stopgezet door de Europese Commissie, tot grote verrassing dus ook van de lidstaten.  Vlaanderen had vroegtijdig ruim 1800 hectare appels en peren aangemeld voor de vergoeding voor nietoogsten. Die telers hoeven niet te vrezen voor hun vergoeding, stelt het Vlaamse ministerie dat het gevaar voor korting op de uitkering (doordat meer is ingetekend dan verwacht) beperkt noemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.