Home

Nieuws

'Interventie blijft beperkt mogelijk'

Nederlandse telers in een afzetorganisatie kunnen nog steeds product aanmelden voor interventie.

De vergoeding komt dan niet meer uit het noodfonds van de EU van 125 miljoen euro, maar uit de bestaande GMO-fondsen. Dat zegt de uitvoerende organisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  Voor vrije telers is de interventie afgesneden, maar RVO neemt nog wel vragen in ontvangst. 'Er waren feitelijk twee regelingen; een Europese en een nationale via de gewone GMO-interventie. Die  blijft open.", stelt een woordvoerder.

Dat betekent dat de vergoedingen voor telers bij een afzetorganisatie lager zijn en dat rekening feitelijk bij de producentenorganisaties wordt gelegd. Als dat klopt, stelt koepelorganisatie DPA, zal de eigen bijdrage van telers of producentenorganisaties stijgen van 25 procent naar 50 procent. Dat moet dan binnen de eigen GMO-programma's worden verwerkt. Er is grote onduidelijkheid, stelt DPA-secretaris Ad Klaassen. "Voor welke tarieven wordt nog interventie toegepast? We hebben brandbrieven geschreven naar Brussel en Den Haag, ik weet dat veel crisisoverleggen plaatsvinden vanmorgen. Stel nou dat je fruitteler bent en een gewas wilde aanmelden, of stel dat morgen de prijzen inzakken. Er is veel onduidelijkheid. " Ook is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de verschillende aanvragen. Er zaten aanvragen in de pijnlijn. "Worden die nu niet meer in behandeling genomen? Of gekort? Je zal maar teler zijn en met die vragen zitten."

The Greenery laat weten eerst met het crisisteam te zullen overleggen voordat ze reageren op de nieuwe situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.