Home

Nieuws

SGP: snel compensatie voor ondernemers

De SGP-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de Nederlandse regering snel gegevens moet verstrekken aan de Europese Commissie om een compensatieregeling te treffen voor Nederlandse boeren en tuinders, die worden getroffen door de Russische boycot.

Rusland besloot vorige week tot een algemeen invoerverbod van een jaar voor groente, fruit, vlees, vis en zuivel uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. De Russische maatregel is een reactie op eerdere sancties van de westerse landen, naar aanleiding van de Russische opstelling in het conflict in Oekraïne.

Elbert Dijkgraaf is er voor om voedsel uit de markt halen. "Zo kan een eerlijke prijs ontstaan. Maar dat zou niet moeten betekenen dat voedsel vernietigd wordt. We proberen juist voedselverspilling te voorkomen." Dijkgraaf bepleit van de markt gehaald voedsel aan voedselbanken te leveren of aan te wenden als voedselhulp in landen waar honger heerst.

LTO-voorzitter Albert-Jan Maat zegt dat de exacte schade voor de agrarische sector nog nauwelijks is te bepalen. Sommige producten hebben te maken met exorbitante prijsdalingen van 75 tot 80 procent. Maat zegt dat de effecten van de Russische boycot op langere termijn, zoals het verlies aan marktaandeel en een aantasting van de Nederlandse handelspositie in de komende week in kaart worden gebracht.

De Europese Commissie praat  donderdag met de lidstaten over de ontstane situatie. Maat geeft aan dat marktinterventies niet over een nacht ijs genomen kunnen worden. "Daar moet goed over nagedacht worden, maar er is nu wel degelijk sprake van een crisissituatie. Dat rechtvaardigt deze maatregelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.