Home

Nieuws

Onzekerheid over opkoopprijzen in steunpakket

Ondernemers die compensatie willen voor het verlies door de Russische boycot van Europese landbouwproducten, blijven nog in onzekerheid over de prijzen waarvoor dat kan gebeuren

De Europese Commissie heeft nog altijd geen interventieprijzen vastgesteld voor de verschillende bederfelijke groente- en fruitsoorten, waarvoor de regeling in elk geval gaat gelden. Volgens het ministerie van EZ zal dat 'één dezer dagen gebeuren', mogelijk dit weekeinde.  De interventieprijzen zijn de basis waarop de regeling stoelt die woensdag in Nederland van kracht is geworden.

Volgens koepel van afzetorganisaties DPA circuleren veel bedragen, waaronder het standaardlijstje dat in de GMO-verordening is opgenomen. Daarin wordt voor tomaten 7,25 eurocent per kilo en 12,60 cent voor peren betaald als die uit de markt genomen worden. Maar de verwachting is dat de Europese interventiebedragen daarboven liggen. Nederland zal de Europese interventiebedragen overnemen, laat het ministerie weten. Daarbij zullen de genoemde GMO-tarieven mogelijk wel de leidraad zijn. De bedragen zijn gebaseerd op financiële ondersteuning en niet op volledige compensatie, laat het ministerie weten. Zo blijkt dat de huidige opkoopregeling voor een hectare peren in België neerkomt op een omgerekende kiloprijs van circa 15 cent.

Staatssecretaris Sharon Dijksma dringt aan op snelheid in Europa. Bovendien wil ze dat de controle op de regeling zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.