Home

Nieuws

Landbouwministers extra bijeen voor overleg

De Europese landbouwministers komen begin september bij elkaar voor een ingelaste landbouwraad over de gevolgen van de Russische boycot van Europese landbouwproducten.

Dat hebben de landbouwministers besloten. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft daar donderdag op aangedrongen in telefonisch overleg met de Italiaanse voorzitter. Dijksma heeft aangedrongen op Europese maatregelen en is blij dat die lijn nu wordt ingezet. Ze hoopt dat de getroffen maatregelen doeltreffend zijn.

Voorzitter Albert-Jan Maat van LTO Nederland  - en voorzitter van de Europese koepel van landbouworganisaties Copa - had donderdagochtend ook overleg met landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Hij is blij met de snelheid die nu gemaakt wordt. "Eerder deze week leek het daar nog niet op. En dan nog:  ik moet eerst zien wat er aan maatregelen komt."

Maat zegt dat het Nederlandse kabinet nu ook daar waar nodig is aanvullende maatregelen moet treffen. Donderdag was niet duidelijk of Nederland zelf nog met extra aanvullende maatregelen komt.

Voorzitter  Czeslwa Siekierski van de landbouwcommissie van het Europees Parlement onderschrijft de noodzaak van snelle actie. "De Russische maatregelen kunnen de destabilisering van de Europese landbouwmarkt tot gevolg hebben en leiden tot een moeilijke, zo niet catastrofale situatie op veel bedrijven in de gehele EU, als niet snel actie wordt ondernomen op Europees niveau." Siekierski vindt dat de kwestie op een hoger niveau moet worden getild, zo laat hij weten in een brief aan Commissievoorzitter Barroso, diens opvolger Juncker en aan de commissarissen voor handel (De Gucht) en Gezondheid en Consumentenbeleid (Borg). "Alle mogelijke maatregelen moeten worden genomen om de Europese boeren te compenseren voor de verliezen die ze lijden."

Of registreer je om te kunnen reageren.