Home

Nieuws

'82 van 125 miljoen EU-steun naar appels en peren'

De noodsteun van de Europese Unie zal voor het grootste deel ingezet worden voor appels en peren.

Dat blijkt uit een publicatie van het Vlaamse ministerie van Landbouw. Bekend was al dat de Europese Commissie 125 miljoen euro vrijmaakt voor een opkoopregeling voor groente en fruit. Voor appels en peren is 82 miljoen euro gereserveerd. Voor groente, roodfruit, champignons dus 43 miljoen euro. Dat is de verdeling die de EU klaarblijkelijk is overeen gekomen. Dat is echter nog altijd niet officieel gepubliceerd door de Europese Commissie. Ook een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken kent de verdeling niet.

Haast geboden

De regeling staat honderd dagen open. Daarbij is haast geboden, zoals blijkt in België waar nu in kaart wordt gebracht hoeveel hectare 'niet zal worden geoogst'.  Dat moet al voor vrijdag worden doorgegeven. Zodra de limiet van het budget op Europees niveau bereikt is, zal de Europese Commissie de EU-lidstaten informeren. Van dan af kunnen geen maatregelen meer gesubsidieerd worden. Alle hoeveelheden of oppervlakten die voordien aangemeld waren, komen nog wel in aanmerking. Doordat de lidstaten twee maal per week de hoeveelheden moeten melden aan Europa, kan de Commissie kort op de bal spelen om tijdig te melden wanneer de limiet van het budget bereikt is, schrijft het Vlaamse ministerie.

Korting

Als door overtekening een reductie wordt toegepast, zal dat op alle aanvragen, die sinds het begin van de maatregel binnengekomen zijn, uniform gebeuren. Dat gebeurt los voor appels en peren en daarnaast voor overige producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.