Home

Nieuws 2 reacties

'Tuinbouw zelf aan zet bij tegengaan faillissementen'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vindt dat het bedrijfsleven zelf aan zet is om het aantal faillissementen in de groentesector tegen te gaan.

Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van Jaco Geurts (CDA). De faillissementen zijn het symptoom van een onderliggende economische situatie en hebben vaak ook individuele bedrijfsgerelateerde oorzaken. In de tuinbouw komt dit onder andere door de toenemende internationale concurrentie en de gefragmenteerde afzet in de groenteteelt. De sector is bovendien kwetsbaar voor schommelingen in de markt. "Veel bedrijven hanteren in het algemeen een kostprijsstrategie en het ontbreekt aan een marktgerichte benadering", schrijft Dijksma. Ze vindt dat de overheid en de sector een gezamenlijke opgave hebben om de tuinbouwsector als wereldmarktleider te behouden en te versterken. "De uitgangspositie van deze sector is namelijk goed en biedt kansen voor de toekomst", aldus Dijksma. Ze vindt dat het bedrijfsleven in de eerste plaats zelf aan zet is om de positie van de sector te verstreken. Via de Topsector Tuinbouw en de bijdrage van het ministerie aan het programma keteninnovatie en de garantieregeling marktintroductie innovaties, speelt de overheid hierbij ook een rol.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Volgens mij is een kostprijsstrategie een marktgerichte benadering.

  • C.A. vd Houwen

    De overheid gebruikt zelf ook de kostprijsstrategie, als de opbrengsten niet voldoende zijn om de overheidsuitgave te bekostigen dan worden de belastingen verhoogd en nieuwe belastingen ingevoerd. Denk bijv. aan Btw, verzekeringsbelasting, accijns brandstof, leidingwaterbelasting. In eigen vlees wordt er nauwelijks gesneden. Alle 'maak' industrie wordt uit NL weggejaagd door de te hoge kosten tov de buur landen een recent voorbeeld hiervan is Phillip Morris die de productie elders laat uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.