Doorgaan naar artikel

Rechtszaak opmerkelijke pacht in failliete kassen

De curator van een failliet glasgroentebedrijf in Steenbergen en Maden wil dat de rechter een pachter uit kassen zet.

De rechtszaak van de curator tegen de pachter van kassen in Steenbergen en Maden dient op 22 februari. Deze kassen maken deel uit van een zeer opmerkelijk faillissement. Curator Mathieu Souren vindt het bij dit faillissement in het belang van de enige schuldeiser, Powerhouse, om de kassen te ontruimen. De paprika en komkommers worden afgezet via een Belgische en Nederlandse afzetorganisatie. Ook een ontruiming na dit teeltjaar behoort tot de mogelijkheden, stelt hij desgevraagd.

Miljoenenschuld

Het bedrijf Capsicum BV werd in 2022 failliet verklaard na hoog opgelopen energieschulden. Die schuld loopt in de miljoenen. Het energiebedrijf vroeg vervolgens faillissement aan. Vlak voor het faillissement werden echter hypotheken verstrekt op de kassen door gelieerde partijen. Die hypotheken probeert de curator te vernietigen in een gerechtelijke procedure. Ook wil de curator dat de rechter de pacht vernietigt, waardoor de curator de kassen kan verkopen en de energieleverancier kan schadeloos stellen. De curator heeft niet eerder in de tuinbouw zo’n constructie gezien om zaken zeker te stellen met hypotheken en buitengewoon goedkoop pachtcontract.

Zorgplicht

De hoog opgelopen energieschuld was het gevolg van de gestegen energiekosten in 2022 na de inval in Oekraïne. De oud-bestuurders stellen echter dat de energieleverancier de zorgplicht niet is nagekomen door het bedrijf tijdig in te lichten over de mismatch in contracten. In kort geding oordeelde de rechter eerder dat het te complex is om de constructie te vernietigen. De rechtszitting op 22 februari is een reguliere zitting.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin