Home

Nieuws laatste update:20 jun 2014

CBL: extra eisen aan producenten

Het Centraal Bureau voor de levensmiddelenhandel (CBL) gaat extra eisen stellen aan producenten en verwerkers van levensmiddelen. Dat heeft voorzitter Bert Roetert van het CBL aangekondigd.

Roetert zegt dat de supermarktbranche te vaak onaangenaam verrast is met schandalen en incidenten.  Hij noemde salmonellabesmettingen, mishandeling van paarden in Zuid-Amerika, foute etiketten en fraude als voorbeelden. "We zijn onaangename  verrassingen meer dan zat."

De supermarkten hebben afgesproken om voor de huismerkproducten de productintegriteit op orde te brengen. Dat betekent dat er beter zicht komt op de gehele productieketen en dat de hele keten in staat voor de veiligheid en de zorgvuldigheid waarmee het product is gemaakt.

Volgens het CBL staat niet altijd op een product wat er in zit. "We moeten exact per ingrediënt kunnen aangeven wat er inzit. Met goed paardenvlees is niets mis, maar we moeten weten dat het er in zit. De controle daarop moeten we met elkaar betalen, inclusief de consument", zegt Roetert.

Roetert vraagt alle producenten het voorbeeld van de supermarkten te volgen.

Roetert doet een beroep op het kabinet om de economische groei niet in de kiem te smoren. "Wij roepen het kabinet en de politiek op om de focus niet te veel op de export te leggen, maar met name ook de binnenlandse bestedingen te stimuleren." Hij bepleit lastenverlagingen en flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

De CBL-voorzitter vindt dat de consument beter geïnformeerd moet worden over de betekenis van de zogenoemde THT-datum. Dat is een van de punten waaraan het CBL aandacht wil geven om de verspilling van voedsel te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.