Home

Nieuws

Na brand Poeldijk: geen groente uit onbedekte teelt

Na de brand in Poeldijk van vorige week heeft het RIVM licht verhoogde gehaltes dioxine gemeten. Eten uit moestuinen wordt voorlopig afgeraden. Groente uit kassen is ongevaarlijk.

Bij onderzoek van het RIVM na de brand op 4 mei in Poeldijk, is op verschillende plekken rond Poeldijk en Monster een licht verhoogd gehalte aan dioxinen in het gras gemeten. Dioxines komen in zeer kleine hoeveelheden overal voor. De licht verhoogde concentraties dioxinen vormen geen extra gezondheidsrisico voor mensen. Om contact met de roetdeeltjes toch zoveel mogelijk te vermijden geeft GGD Haaglanden een aantal aanvullende adviezen voor bewoners in het verspreidingsgebied. Soms kunnen die stoffen in de voedselketen terecht komen, bijvoorbeeld via het eten van gewassen uit moestuinen. Een aanvullend advies is dan ook om uit voorzorg die gewassen uit tuinen in het gebied waar roetdeeltjes zijn neergekomen voorlopig niet te eten.

Bij gewassen in kassen is er geen risico. Alle adviezen zijn te lezen in de lijst met vragen en antwoorden op www.gemeentewestland.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.