Home

Nieuws 1 reactie

Vaktechniek moet hinkend voort

Met het verdwijnen van Groeiservice verdwijnt vaktechniek uit beeld als goed georganiseerde factor in de tuinbouw.

Al in de vorige eeuw fuseerden toen nog de NTS en toen al LTO. Belangenbehartiging en vaktechniek kwamen onder één noemer. LTO Groeiservice was de naam die dat duidelijk moest maken. Toen de koepel van de studieclubs in de tuinbouw fuseerde met LTO Nederland , was daar onder veel tuinders verzet tegen. Wilde je lid blijven of worden van een studieclub, dan moest je ook lid zijn of worden van de regionale LTO. Daar hadden tuinders die wél fan waren van het praktische werk van de studieclubs, maar veel minder van het meer afstandelijk karakter van de LTO's moeite mee.

Voor een krachtige groene lobby in Den Haag en in Brussel was de eenheid, die door de fusie ontstaan moest natuurlijk logisch. Maar helaas is er van die eenheid nooit zo erg veel terecht gekomen. LTO Nederland werd gevloerd door de kracht van de regio's en de sectoren en krabbelde gehavend op. En nu LTO Groeiservice als BV door de aandeelhouders ZLTO, LLTB en LTO Noord wordt opgedoekt, komt een oude rivaliteit weer aan het licht.

Rivaal nummer 1 is de Nederlandse glastuinbouw. Die is sinds 1 januari pas echt duidelijk georganiseerd in het LTO Glaskracht Nederland. Vaktechniek en belangenbehartiging zijn op het kantoor in Bleiswijk nu eindelijk echt geïntegreerd. Elke Nederlandse glastuinder die zijn gezamenlijk belang wil organiseren weet waar hij wezen moet. Met Nico van Ruiten als almaar bekender wordend boegbeeld: toen deze week The Greenery met moeilijke cijfers naar buiten kwam, belde Radio 1 voor een reactie naar Van Ruiten.

Rivaal nummer 2 is de ZLTO. Die tekende onlangs een contract met DLV Plant voor het leveren van teelttechnische ondersteuning aan vollegrondsgroentetelers. Het is een regionaal antwoord op een probleem dat bovenregionaal is. Immers, de vollegrondsgroentetelers van LTO Noord en LLTB hebben ook te maken met het verdwijnen van Groeiservice en de daarmee onzekere status van LTO Vollegrondsgroente.net, dat daar formeel deel van uitmaakt(e).

Kortom: de tweedeling sectoraal of regionaal is daarmee in de glastuinbouw definitief in het voordeel van de sector beslist en in de vollegrondsgroente definitief in het voordeel van de regio. Welke teler vaktechnisch het beste is geholpen, is de vraag.

Eén reactie

  • U Stoll

    Ton,

    Laat duidelijk zijn dat er een ijzersterk landelijk netwerk vollegrondsgroente staat. Het ondernemerschap in de vollegrondsgroente bepaalt het bestaansrecht hiervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.