Home

Nieuws

'Telersprijs groente per EU-land publiceren'

De Europese Commissie vraagt van afzonderlijke lidstaten enorm veel telersprijzen op voor belangrijke groente- en fruitsoorten.

Een belangrijke groep lidstaten wil dat die prijsinformatie gepubliceerd wordt. De lidstaten vinden het nu een 'black box', waarbij zij wel de informatie doorspelen, maar er niets voor terugzien. Met name bij telers zou het inzicht in de prijsvorming in andere landen interessant zijn, denkt de groep landen. Het is niet duidelijk hoe Nederland in deze discussie staat. Het Nederlandse bedrijfsleven is doorgaans terughoudend in het verschaffen van prijsinformatie. Zo'n stap van de Europese Commissie zou tot een transparantere Europese markt kunnen leiden.

Nu moeten lidstaten die meer dan 3 procent van de markt van een product in handen hebben de prijsinformatie doorgeven aan de Europese Commissie. Eén keer in de vier weken wordt daarover overlegd in het beheerscomité groente en fruit. Die informatie hoeven dus niet alle landen door te geven. Wel moet de Europese Commissie de lijst regelmatig aanpassen. De lidstaten zijn het erover eens dat het onnodig is om dagelijks prijzen te publiceren, maar op weekbasis zou dat heel goed kunnen, melden bronnen desgevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.