Home

Nieuws

VS: extra eisen tegen terrorisme via voeding

Het Amerikaanse voedselveiligheidsagentschap FDA wil dat bedrijven die voedsel bereiden of verwerken een 'defensieplan' opstellen tegen mogelijke risico's van voedselterrorisme.

Daarvoor heeft de FDA een voorstel uitgebracht onder de naam 'Focused Mitigation Strategies to Protect Food Against Intentional Adulteration'.  Amerikaanse en buitenlandse bedrijven met een FDA-registratie moeten onder bepaalde voorwaarden voldoen aan deze eisen.

Zo mikt de FDA op bedrijven met een omzet van meer dan 10 miljoen dollar. Teeltbedrijven en boerderijen vallen niet onder de regels, maar bijvoorbeeld wel bedrijven die groente en fruit snijden en verpakken en leveren aan de Amerikaanse markt. Volgens het voorstel moet zo'n bedrijf een eigen onderzoek naar zwakke plekken uitvoeren en risico's, en daarbij een verbeterplan opstellen dat wordt gemonitord en geverifieerd. Dat moet door deskundig personeel worden uitgevoerd.

De FDA wil met de nieuwe regels voorkomen dat terroristen voeding moedwillig besmetten en zo grote maatschappelijke schade en onrust veroorzaken. Het risico op zo'n aanslag noemt de FDA overigens beperkt.

Het bedrijfsleven had tot deze week om de voorstellen te bestuderen en te reageren, maar gezien het belang van het onderwerp is de reactietermijn verlengd, zo maakt de FDA bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.