Home

Nieuws

Tomatenextract verbetert bloedcirculatie

DSM brengt een nieuw product op de markt op basis van tomaten dat bloedstolsel tegengaat en daarmee beroertes en hartaanvallen helpt voorkomen. Dat de European Food Safety Authority (EFSA) de gezondheidsclaims van Fruitflow erkent is uniek voor dit type producten.

Het tomatenextract bevat drie actieve componenten die op hun beurt ook weer bestaan uit een groep stoffen. "Dat een mengsel van natuurlijke componenten een goedkeuring van EFSA krijgt is nog niet eerder voorgekomen. Het product heeft in principe drie doelstellingen: gezondheidsstimulering, optimalisatie van de immuniteit en prestatiebevordering", zei project manager Bernd Mussler van DSM Nutritional Product op het onlangs gehouden 'jaarevent' van Kenniscentrum Plantenstoffen.

Beter dan aspirines

Vooral de gezondheidsstimulering is van groot belang. In wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat Fruitflow bloedstolsels oplost en nieuwe helpt voorkomen waardoor het risico op hartaanvallen en beroertes vermindert. In acht medische onderzoeken bij mensen bleek het extract in 97 procent van de gevallen de bloedcirculatie te verbeteren.  Mensen met een verhoogd risico nemen nu vaak aspirines. Alleen al in de VS worden dagelijks 50 miljoen aspirines geslikt om de bloedcirculatie te bevorderen, ook door mensen zonder een geschiedenis van hart- en vaatziekten. Aspirines verhogen echter de kans op interne bloedingen, waardoor de voordelen vaak niet opwegen tegen de nadelen.

Nederlandse reststromen

DSM heeft er ruim twee jaar over gedaan om Fruitflow op de markt te brengen. Het is verkrijgbaar als vloeibare siroop en in poedervorm. Mussler gaf aan dat DSM open staat voor vervaardiging van het extract uit reststromen van de Nederlandse tomatenteelt, mits de kwaliteit van het product gewaarborgd blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.