Home

Nieuws

Virus grootste ziekmaker in groente

Meer dan een kwart van de gemelde ziekte-uitbraken door groente is het gevolg van besmetting met virussen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese voedselveiligheidsdienst EFSA van de gegevens van 25 lidstaten uit 2012. Opgeteld zijn de verschillende bacteriën wel verantwoordelijk voor een groter aantal uitbraken. Bijna een kwart van de uitbraken bij groente zijn namelijk veroorzaakt door salmonella (23,1 procent). De poepbacterie Clostridium  en de bacterie Bacillus zijn beide goed voor vijf procent van de uitbraken, gevolgd door mycotoxines (giftige afscheiding van schimmel).

De Europese Commissie heeft in totaal 39 uitbraken onderzocht waarbij in 2012 zeker was dat de consumptie van groente oorzaak was van de uitbraak.

In totaal werden door de 25 lidstaten 763 uitbraken gevonden waarbij de oorsprong met zekerheid te zeggen is. Groente is maar in één op de 20 uitbraken de oorzaak van de ziekten. Eieren blijven de gevoeligste producten. Eén op de vijf uitbraken in de EU is gekoppeld aan de consumptie van eieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.