Home

Nieuws

'Appelteelt op substraat rendabel maken'

De fruitsector wil een half miljoen euro investeren in onderzoek om appelteelt op substraat (uit de grond) rendabel te maken.

De teeltwijze maakt appelteelt mogelijk op gronden waar nu geen fruitteelt plaatsvindt. Teelt uit de grond betekent dat in dertig centimeter open sleuven geteeld wordt met zwart aaltjesvrij zand en gecontroleerde watergifte. De substraat in worteldoek en folie zorgt voor een lagere stikstofuitspoeling.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de methode kansrijk is om het aaltjesprobleem in de grond te voorkomen en betere en homogenere appels te telen met minder stikstofuitspoeling.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO heeft een aanvraag bij het Productschap Tuinbouw ingediend voor een beperkte deelfinanciering. De sector en het ministerie van EZ financieren een belangrijk deel van het onderzoek tot 2017. De bijdrage van het ministerie is in het kader van het topsectorenbeleid.

Met de nieuwe teeltmethode heeft de fruitteelt ook meer mogelijkheden voor scheut- en vruchtgroei regulatie om tot een hogere kwaliteitsproductie te komen. De maatregelen zullen ook leiden tot  meer homogeniteit in de aanplant voor eenvoudigere arbeidshandelingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.