Home

Nieuws

EU onmachtig tegenover Franse boycot Nederlandse agf

De EU kan weinig doen tegen het besluit van de Franse supermarktketen Carrefour om alleen nog producten van Franse bodem in te kopen.

Dat vertelt VVD-Europarlementariër Jan Huitema. "De Europese Commissie is er niet blij mee" geeft hij aan. Hij wil laten bekijken of via het Europees Parlement de beslissing van Carrefour kan worden terug gedraaid en om in te grijpen als wetten worden overtreden.

Het Franse bedrijf, met 1.200 winkels in Frankrijk en België, wil door haar gewijzigde inkoopbeleid de Franse telers beschermen tegen de gevolgen van de Russische boycot. Het gaat vooral om wintergroenten als aardappels, wortelen en uien. Een slecht signaal, vindt Huitema. "Met deze actie worden Hollandse telers door de Fransen geboycot, en het legt de bijl aan de gezamenlijke Europese markt. Volgens Huitema hebben juist de Fransen hebben altijd enorm van het Europese marktsysteem geprofiteerd. "Dat ze nu de deur dichtgooien en de rest van de EU op de blaren laten zitten is een slechte zaak. Ze doen hiermee bovendien precies wat de Russische president Poetin wil", concludeert hij, doordat door interne boycots als van Carrefour Europese landen tegen elkaar worden uitgespeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.