Home

Nieuws

Veiling boos op voedselbanken

Veiling Zaltbommel is ontevreden over de relatie met voedselbanken.

De veiling uit Zaltbommel is vaste leverancier van voedselbanken, maar kan nu niet meer leveren. Daarmee lopen de telers de hogere vergoeding mis. Directeur Peter van Osch: "Wij leverden al voor de crisis product dat we uit de markt namen. Nu hebben de voedselbanken afspraken met leveranciers die zeggen alles te kunnen invullen en kunnen we niet meer leveren."

Bij Voedselbanken Nederland wordt met begrip op de reactie van Zaltbommel gereageerd. Toen de eerste regeling opende voor de interventieregeling kwam Fruitmasters (ook een vaste leveranciers van voedselbanken) met het aanbod veel fruit te leveren en de logistiek te verzorgen. De vroege melding kon Fruitmasters doen doordat het aangesloten is bij een Belgische koepel voor afzetorganisaties, en in België was de regeling veel sneller duidelijk. "Iedereen moet begrijpen dat wij vrijwilligers zijn en de eerste interventieregeling was gericht op de snelste meldingen. Nu is de regeling anders ingestoken en we zullen weer met andere leveranciers gaan praten. Ook de vaste leveranciers als Zaltbommel."

De Voedselbank in Rotterdam laat weten dat ze eerst met vaste leveranciers contact opneemt over het aanbod. "We kijken eerst wat Bakker Barendrecht in de aanbieding heeft. Als daar geen bloemkool bij zit, gaan wij pas kijken wat in de landelijke interventieregeling aangeboden wordt. We willen onze vaste leverancier behouden." Volgens Voedselbanken Nederland geldt dat ook voor een gewaardeerde leverancier als Zaltbommel.

Of registreer je om te kunnen reageren.