Home

Nieuws

Interventiequotum groente snel vol met 'veel peen'

Binnen een week was donderdag het interventiequotum voor groente gevuld. Nederland mocht 6.800 ton tomaten, wortelen, paprika, komkommers en augurken aanmelden.

Dat is een beperkt volume en zou met 100 hectare peen bijvoorbeeld al gevuld zijn. Behoorlijk wat peentelers hebben dat ook gedaan, blijkt uit een rondgang onder commissionairs. De marktprijs voor peen kwam met twee, drie cent per kilo daadwerkelijk in de buurt van de interventieprijs. De meldingen bevatten dan ook 'veel peen', laten bronnen weten. Uitvoerder RVO beaamt dat er 'behoorlijk veel peen in de regeling' zit, maar ook andere producten. Een overzicht van de meldingen geeft RVO echter niet. Pas over twee weken als de meldingen zijn gecontroleerd, zal bekend worden hoe de verdeling uitpakt.

Geen discussie

Nu de regeling overtekend wordt, is ook de interventieruimte voor kool en champignons opengesteld voor peen en glasgroenten. Dat zal ook bij deze producten mogelijk leiden tot een snelle overtekening. LTO laat weten dat met het ministerie is nagedacht over deze besluiten. "Het is een tijdelijke regeling met weinig kilo's. Dan is een keuze voor 'wie het eerst komt, het eerst maalt' niet zo gek", laat de organisatie weten. Veel discussie is daarover niet geweest.

Voor peen waren al vroeg veel meldingen gedaan, maar die zijn lang niet allemaal tot daadwerkelijke interventie gekomen. Tot 4 september was meer dan 200 hectare peen aangemeld om te verhakselen op het perceel (niet oogsten) plus nog enkele honderden tonnen interventie. Toch kan Nederland rekenen op een vergoeding uit het eerste noodfonds van ruim 56.000 euro voor groente (en bijna 2,3 miljoen euro voor fruit). Dat kan niet meer zijn 20 hectare peen. Overigens houdt LTO rekening met een lagere uitkering uit het eerste noodfonds van één miljoen euro.

Ziektekiemen

Mogelijk speelt een rol dat peentelers het niet aantrekkelijk vinden om de peen op het land te laten, omdat het door ziektekiemen tot aantasting van volgende teelten kan leiden, weet commissionair Kees Heegsma. De regeling heeft veel vroege peen 'opgeruimd' van de markt weet commissionair Cees Kee uit Wieringermeer. De interventieregeling heeft druk van de markt gehaald, maar niet echt geleid tot een verbetering van de prijs. Voor de bewaarpeen die nu geoogst wordt, worden prijzen geboden die duidelijk boven het interventieniveau liggen. De regeling lijkt daardoor ook voor peen niet langer nodig.

Voor fruit is het interventiequotum overigens nog niet gevuld, laat het ministerie weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.