Home

Nieuws

Groenteleverancier doet boekje open over supers

Groenteleverancier Hedon Salads stelt door de Britse keten Tesco sinds 2002 steeds meer onder druk gezet om heffingen en boetes te betalen.

Hedon Salads was lang een vaste leverancier van Tesco, nu is het bedrijf failliet. De oud-eigenaar van de zaak Tom Salmon doet in de Britse krant Daily Mail een boekje open over hoe het bedrijf zich onder druk gezet voelde, al ontkent hij een relatie tussen het faillissement en de financiële relatie met Tesco. Ook wijkt de situatie bij Tesco niet wezenlijk af van de verharde verhoudingen elders in de retailmarkt, stelt hij.

Tesco is op dit moment onderwerp van een diepgravend onderzoek van financiële autoriteiten nadat Tesco zelf onregelmatigheden in de boekhouding naar buiten bracht, gerelateerd aan inkoop. Volgens Salmon is in 2002 een verandering opgetreden in hoe Tesco leveranciers behandelde. Er werd vanaf dat moment steeds vaker bijdragen gevraagd van leveranciers voor uiteenlopende zaken. Verder werd de leverancier gedwongen verpakkingen af te nemen van één  aangewezen bedrijf waar Tesco vervolgens ook bijdragen aan vroeg. Salmon wijdt de hardere verhouding aan het bonussysteem voor inkopers. Het is een manier om de marge verder te verhogen, onder druk van steeds meer concurrentie.

Volgens Salmon is het gemeengoed geworden kortingen te bedingen tot vijf procent om als leverancier in beeld te blijven. Dieptepunt was 2010 toen Hedon door weersomstandigheden een tekort had aan Spaanse glasgroente. Hedon had eigen productie. Tesco legde Hedon dat jaar een boete op van 45.000 euro wegens 'gederfde winst'. De keten moest elders bijkopen, waarop een boete stond.

De oud-groentehandelaar hoopt dat door zijn verhaal andere groenteleveranciers kunnen profiteren en dat het fiananciële onderzoek reinigend zal werken. Tesco laat in de Daily Mail weten niet in detail te kunnen ingaan op het verhaal, maar onderstreept dat het altijd een goede relatie nastreeft met haar leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.