Doorgaan naar artikel

Brexit-eis voor certificaten op export VK weer later

Nederlandse peren bij Tesco. premium

Nederlandse peren bij Tesco.

Nederlandse telers en exporteurs zullen vanaf oktober nog niet aan certificaatplichten hoeven voldoen voor export naar het Verenigd Koninkrijk.

De grote Britse kranten maken melding van het uitstel van de al eerder vaker uitgestelde invoereisen voor dierlijke en plantaardige producten. Exportbedrijven, maar ook toezichthouders als Naktuinbouw en KCB, werkten toe naar het invoeren van fytosanitaire certificaten vanaf 31 oktober. Zij hebben daar ook kosten voor gemaakt.

Ongelijk speelveld

De Britse overheid vindt uitstel van de eisen belangrijk omdat het tot kostenstijgingen zal leiden die inflatie verder zal aanwakkeren. Waar Britse kranten als The Guardian en Financial Times Britse telers en importeurs laten reageren, is de maatregel nog niet officieel bevestigd en is niet duidelijk tot wanneer de eisen zijn uitgesteld. Van 31 oktober zouden certificaten verplicht zijn, maar vanaf begin 2024 ook fysieke controles op ingevoerde partijen.

De Britse export naar de EU is al sinds januari 2021 onderworpen aan fytosanitaire controles, waardoor de boerenorganisatie NFU in een reactie de regering beschuldigt van het creëren van een ongelijk speelveld.

Ook GroentenFruit Huis kon door de vakantie nog niet bevestigen dat de certificaatplicht uitgesteld wordt. Het Verenigd Koninkrijk voert stapsgewijs een nieuw douanemodel in (Border Target Operating Model) met aanvullende douaneregels voor de invoer van goederen. Ook van dit model is een definitieve vorm nog niet bekend.

Lees ook: Wat merkt u van Europa en hoe werkt het daar?

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin