Home

Nieuws

Dijksma boos om kritiek op aanpak crisis

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is buitengewoon boos op LTO en het CDA vanwege kritiek op de uitvoering van de crisismaatregelen groente en fruit.

Dijksma:  "Hou daarmee op. Doe niet alsof de Nederlandse regering niet bij de les was. Van het begin af aan is contact geweest met LTO. Er is door mijn mensen verschillende weekenden doorgewerkt. Wij dachten dat we er samen voor gingen met LTO en dan gebeurt dit. Hou op met dit achterhoedegevecht." Nederland heeft na Polen, België en Roemenië het meest uit het noodfonds aangevraagd. Het kan dus niet slecht zijn gegaan, stelt ze.

Dijksma had al dinsdag een brief gestuurd met een feitenrelaas over de uitvoering van de regeling. Daarop stelde CDA-kamerlid Jacco Geurts dat het te lang duurde voordat de regeling duidelijk was bij telers die middenin een oogst zaten en teveel onzekerheden voelde om gebruik te maken van de regeling. Dijksma pareerde dit kritiek: "Daar wil ik dan ook wel even op ingaan. Dat het langer duurde voordat de interventieprijzen in Nederland bekend waren, kwam ook doordat de sector zei dat de Belgische prijzen voor sommige producten hoger waren. We hebben dat opnieuw berekend en na een paar dagen kwamen we toch op het originele EZ-prijsniveau uit."

Dijksma's boosheid richt zich vooral op uitlatingen in het programma Nieuwsuur. "Ik accepteer het niet dat mijn mensen daarin zijn weggezet als Haagse bureaucraten."

Of registreer je om te kunnen reageren.