Home

Nieuws

'Waarschuwingssysteem inzetten tegen voedselfraude'

De Europese Commissie wil het Rapid Alert System for Food and Feed beter inzetten voor de strijd tegen voedselfraude. Dat zegt Eurocommissaris Tonio Borg van Gezondheid en Consumentenbeleid bij het in ontvangst nemen van het jaaroverzicht over 2012.

Volgens Berg biedt het meldingssysteem na enkele wijzigingen kansen om ingezet te worden voor de aanpak van voedselfraude. Het waarschuwingssysteem tegen vervuilingen in voedsel kreeg in 2012 bijna 9 duizend meldingen van verontreinigde voeding of veevoer binnen. Dat is 4 procent minder dan in 2011. Het aantal waarschuwingen over ernstige risico’s die zijn aangetroffen daalde in 2012 met 14 procent ten opzichte van 2011. De meeste meldingen (716) in het Europese systeem gingen in 2012 over groente en fruit, gevolgd door vis (373 meldingen).

Nederland deed zelf in totaal 174 meldingen van vervuild voedsel. Het totaal aantal meldingen over Nederlandse producten waar gevaarlijke stoffen (teveel aan gewasbescherm ingsmiddelen, zware metalen, aflatyoxinen of bacteriële verontreiniging) in zaten nam in 2012 toe van 74 naar 97. Het ging hier vooral om vis en schelpdieren, maar ook om cheddarkaas. Qua herkomst staat China bovenaan de lijst met de meeste meldingen over vervuilingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.