Home

Nieuws

Herstel bouw Groen Label kassen

In 2012 zijn 21 certificaten uitgereikt voor Groen Label Kassen (GLK), een stijging van 41 procent ten opzichte van 2011.

Daarmee lijkt de sector hersteld van het crisisjaar 2011. Het aantal ligt iets onder 2009 en 2010, maar wel op een gelijk niveau met 2008, blijkt uit cijfers van het certificatiesysteem voor duurzame tuinbouwkassen. De stijging van het areaal nieuwe of vernieuwde GLK-kassen in de groenteteelt is 47 procent. Er werd voor 125 hectare zo’n label afgegeven tegen 85 hectare in 2011.

Er zijn van 1999 tot en met 2012 in totaal 1.746 GLK-certificaten uitgereikt. Het aangevraagde investeringsbedrag in die periode bedraagt 8,7 miljard euro voor de MIA/Vamil regeling en 4,8 miljard euro voor de regeling Groenprojecten.

In het blad SMK Nieuws van Stichting Milieukeur geven twee bedrijven uit Zeeuws Vlaanderen aan dat ze van een GLK-kas werken naar een Milieukeur-certificaat. Auberginebedrijf Gebr. Van Duijn zegt alleen nog te moeten omschakelen naar groene elektriciteit om aan de Milieukeurdoelstellingen te voldoen.  Jan van Duijn: “Wij leveren aan de retail in Duitsland, UK, Scandinavië en Nederland. Op dit moment vinden afnemers het nog wel interessant, maar er wordt nog niet uitdrukkelijk om gevraagd. Ik verwacht dat afnemers op den duur toch meer naar aantoonbare duurzaamheid van je product zullen vragen. Dan kun je maar beter voorbereid zijn.”

Ook paprikateler Piet Reedijk is in de race voor een Milieukeurcertificaat. Reedijk overweegt enkele duizenden vierkante meters zonnepanelen te plaatsen om op den duur klimaatneutraal te produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.