Home

Nieuws

Broccoliregio Mexico mikt ook op EU

Broccolitelers in de regio rond Irapuato in de Mexicaanse staat Guanajuato willen de (diepvries)export verbreden naar meer landen ook vanwege de grote afhankelijkheid van de Verenigde Staten.

Circa negentig procent van de export gaat nu naar de VS. Als het teeltgebied rond Irapuato een erkenning krijgt als ‘premium zone’ door de Amerikaanse overheid, staat export naar veel meer markten open. Dat staat in de landbouwnieuwsbrief door het Nederlandse consulaat in Mexico.

Het gebied is groot. De broccoliteelt beslaat er 16.000 hectare met een productie van 200.000 ton. In de regio werken 40.000 mensen in deze industrie, ondermeer ook in de verwerking (diepvries) van het product in fabrieken in plaatsen als Leon, Irapuato, Salamanca en San Francisco del Rincón. De export gaat vooral via gekoelde vrachtwagens, omdat negentig procent naar de Verenigde Staten wordt verscheept. Circa vijf procent gaat naar Canada en de rest krijgt de bestemming Europa of Midden-Amerika.

De opkomst van de broccoliregio ging gepaard met forse investeringen in ondermeer irrigatie. Voor export uit dit gebied bestaan zelfs regelingen met volksgezondheidsinstellingen als Cofepris om de certificering te versnellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.