Home

Nieuws

44 procent meer waarschuwingen residu

Europese landen hebben tot 1 mei circa 44 procent vaker andere landen gewaarschuwd voor partijen groente en fruit met risicovolle hoge residuwaardes.

Het aantal  meldingen van vondsten van ziekmakende bacteriën en virussen daalde echter licht. Dat blijkt uit de cijfers van het meldsysteem RASFF van de Europese voedselautoriteit Efsa. Daar speelt het Verenigd Koninkrijk een hoofdrol in. Van de 211 meldingen van verboden of te hoge residuwaardes kwamen er 90 uit het Verenigd Koninkrijk. De stijging lijkt volledig door de Britse controles te worden veroorzaakt. Vorig jaar hadden de Britse autoriteiten in de eerste vier maanden 37 meldingen op hun naam staan.

De overzeese autoriteiten gooiden bij alle vondsten de grens dicht voor de partij. Het ging uitsluitend om groenten van verre bestemmingen als India, Thailand, China en Egypte.

Of registreer je om te kunnen reageren.