Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland wil tuinbouwband China voortzetten

Een van de bekendste Nederlands-Chinese projecten in China met Foodventures, Kubo en Jaguar. - Foto: Foodventures

Een van de bekendste Nederlands-Chinese projecten in China met Foodventures, Kubo en Jaguar. - Foto: Foodventures

Zuid-Holland wil tuinbouwprojecten van bedrijven blijven ondersteunen in China en mensenrechten meer meenemen.

Dat blijkt uit het Beleidskader voor het China-beleid van de provincie. Dat beleid is tegen het licht gehouden na toenemende discussie over onderdrukking van de Oeigoeren. Het beleidskader is nog een voorstel waarover politieke partijen zich moeten uitspreken. Als zij het beleid afkeuren, volgt Zuid-Holland de provincie Noord-Holland. Die provincie heeft de vriendschapsbanden beëindigd met een Chinese provincie (Shandong).

Belangen groot

Noord-Holland kende weinig economische activiteiten in die vriendschapsband. De provincie Zuid-Holland is vrij succesvol in het ondersteunen van tuinbouwprojecten. Als de vriendschapsband met provincie Hebei wordt opgezegd, zal dat bijvoorbeeld consequenties hebben voor twee grote turnkey kassenbouwprojecten, verwacht de provincie. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan de aanwezigheid van provinciebestuurders in China. Het lukt veel beter deuren te openen als een bestuurder bemiddelt, zo blijkt nog altijd.

Van ad hoc naar integraal

Het staat Zuid-Holland vrij om samenwerkingsafspraken aan te scherpen op gebied van mensenrechten. In het bestaande beleid werd op ad hoc basis aandacht besteed aan mensenrechten. In de nieuwe voorgestelde werkwijze, wordt dat een integraal onderdeel van de afspraken. Tuinbouw blijft daarin een kansrijke sector omdat het leidt tot voedselzekerheid bij Chinezen en verhoging van de levensstandaard.

Circa zestig Nederlandse bedrijven zijn toeleverancier van de Chinese tuinbouw. Zij willen dat de overheid handelsrelaties onderhoudt, bleek eerder uit een rondetafeloverleg over de vriendschapsrelatie. Uit het gespreksverslag blijkt goed hoe toonaangevende partijen opereren in China. Zo is Dutch Greenhouse Delta (DGD) het platform voor de bedrijven die in China werken. DGD wordt ondersteund door de Nederlandse overheid. Zo worden 50% van de kosten voor promotie in China door het Rijk gedragen.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin