Home

Nieuws

Houtketel teler moet uit van de rechter

Een houtgestookte verbrandingsketel bij een champignonteler en timmerfabriek mag niet worden gebruikt, oordeelde recent de rechtbank van Den Bosch.

De rechter liet het verbod voor beide aangrenzende en gelieerde bedrijven gepaard gaan met een dwangsom. De houtketel zorgt voor overlast bij een aangrenzend woonhuis dat de ramen en deuren gesloten moet houden vanwege de stank- en rookoverlast. Zij spanden de procedure aan bij de rechtbank.

De rechter erkent dat sinds januari 2013 alleen een meldplicht geldt voor houtketels, maar kwam toch tot dit besluit. Bij de gemeente en provincie is een wijzigingsprocedure voor het bestemmingsplan wel al in gang gezet, maar niet blijkt dat dit snel zal worden gewijzigd. Ondanks de meldplicht en het verdwijnen van de vergunningsplicht voor zo’n ketel, kunnen er speciale voorwaarden aan gebruik van zo’n ketel worden gesteld. De rechtbank heeft het gebruik daarom zolang verboden.

Volgens de teler komt het voortbestaan van het bedrijf in gevaar als de houtketel niet kan worden gebruikt voor verwarming van de kwekerij en timmerfabriek, maar de rechtbank acht dat niet waarschijnlijk. De ketel is eerder lange tijd buiten gebruik gebleven, waardoor met gas werd verwarmd in de kas.

Of registreer je om te kunnen reageren.