Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:5 nov 2013

Veiling wil discussie over minimumprijs

BelOrta-voorzitter Leo Baestaens wil een discussie over eerlijke handel en de mogelijke rol van de minimumprijs benoemen.

Hij gaf een voorzet in de jongste uitgave van het ledenblad van BelOrta. Baesteans verwondert zich dat handel voor ingevoerde producten uit ontwikkelingslanden eerlijke prijzen worden gegarandeerd, terwijl eigen Belgische telers in de problemen komen bij een marktinzinking. Begin deze maand was het fairtrade week in België. In Nederland is dat deze week.
Baestaens speculeert al op de toekomst als een handelskeurmerk ook Belgische groente een eerlijke prijs garandeert. "Wat de minimumprijs voor een leefbaar bedrijf is voor de ene telers is dat niet voor de andere. Laat het niet zover komen dat een minimumprijs en eerlijke handel een handelskeurmerk wordt waar wij als tuinders niets meer mee te maken hebben."
Navraag bij BelOrta leert dat zulke gesprekken nu nog niet lopen. Er is ook geen behoefte aan een keurmerk,omdat het Flandria merk al veel zaken garandeert, zoals productie op familiebedrijven. Wel juicht de veiling de oproep om te praten over eerlijke prijzen met handel toe.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    Die eerlijke prijs is per bedrijf verschillend, dus hoe ga je dat bepalen en hoe eerlijk is dat. Terwijl bij een bepaalde prijs de ene teler nog wat verdient moet de andere er geld bijleggen. Neem je de 2e als uitgangspunt gaat de eerste uitbreiden, uiteindelijk legt de ander het dan toch af.

  • FAM Grubben

    Goed plan maar helaas niet uitvoerbaar. Regels van mededingings autoriteit en verdeeldheid van telers. Het is toch ook helemaal van de gekke dat er afgelopen zomer tomaten voor 5 cent zijn afgegeven, waar ben je dan mee bezig?

Of registreer je om te kunnen reageren.