Home

Nieuws

'Tuinbouw moet niet zelfgenoegzaam worden'

De topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal claimt dat ze al de meest duurzame van de wereld is.

Volgens adviesbureau Alterra, dat alle topsectoren op gebied van duurzaamheid onder de loep nam, wordt dat niet onderbouwd. Zo’n claim mag ook niet leiden tot zelfgenoegzaamheid. Dat schrijft Alterra in het rapport Innovatie en duurzaamheid over de topsectoren in Nederland.

In het rapport komt Alterra verder tot de conclusie dat de uitvoeringsagenda van de topsector Tuinbouw veel duurzaamheidsdoelen stelt, vaak wel gericht op efficiëntieverbetering. In die agenda zijn duurzaamheidsthema’s opgenomen als gezondheid en welbevinden, preventieve gezondheidszorg, van gezonde voeding en robuuste gewassen tot groene grondstoffen met hoge toegevoegde waarde,  maar ook tuinbouw als energieproducent en waterbesparing. Volgens Alterra is duurzaamheid voor tuinbouw belangrijk voor de maatschappelijke acceptatie, waarmee het zich onderscheidt van andere topsectoren.  Veel duurzaamheidsdoelen zijn niet geconcretiseerd door de topsectoren, aldus Alterra.

Of registreer je om te kunnen reageren.