Home

Nieuws

Sector buigt zich over vondsten middel

De Europese groenten- en fruithandel Freshfel belegt een internationaal congres om zich te buigen over de vondsten in groenten en fruit van desinfecterende middelen (QAC’s), chemische bestanddelen die ook gebruikt kunnen worden bij het wassen van groenten en fruit.

De relatief ongevaarlijke middelen kunnen ingezet worden om microbesmetting van groenten en fruit tegen te gaan, maar de bron van een aantal vondsten deze zomer is nog niet vastgesteld.

Het congres op 2 oktober in Brussel kent bijdragen van kwaliteitskeurmerk QS en zal een overzicht geven van bestaande incidenten die zijn gemeld. Op het Europese meldsysteem voor voedselveiligheid zijn de QAC terug te vinden. Het congres en de genoemde besmettingen komen voor volgers dan ook als een verrassing. Het conges gaat ook in op gevolgen voor EKO-keurmerken bij vondsten in groente en fruit. Voor gangbare teelt is een mrl-niveau vastgesteld, maar de vondsten hebben dat overschreden, ook in de biologische teelt.

Op de website van QS staat dat in juli een mrl-waarde is vastgesteld. Het desinfecterende middel is gevonden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder groente en fruit. De gevonden waarden zijn echter niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, blijkt uit de berichten van QS deze zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.