Home

Nieuws

ZON reorganiseert, niet vanwege vertrek telers

ZON fruit & vegetables gaat 30 van de 169 banen schrappen in de organisatie. Die stap wordt genomen vanwege marktontwikkelingen en niet vanwege het vertrek van telers.

Dat zegt voorzitter Ton Reijnders, die de stap van ZON verder niet wil toelichten. “Dit heeft niet direct te maken met de plannen van paprikatelers. Binnenkort maken zij de plannen bekend.”

ZON zag de kosten voor personeel de laatste jaren oplopen door een sterkere focus op marktgerichtheid in de organisatie. Zo stegen de personeelskosten in 2011 naar 15 miljoen euro, tegen 12,7 miljoen euro in 2010. Die stijging kwam echter vooral door inhuur van personeel.

Het aantal medewerkers van ZON is met 169 licht gestegen ten opzichte van 2010 (161). ZON heeft vooral de commerciële diensten uitgebreid. Het is onduidelijk of de stap van ZON dit nu ongedaan maakt.

Slagvaardigheid nodig
Vanwege de marktontwikkelingen, maar ook door de steeds professionelere bedrijfsvoering van telers en telergroepen is een grotere slagvaardigheid nodig, schrijft de organisatie. Er wordt een structuurwijziging ingezet om de slagvaardigheid richting de markt te vergroten en de complexiteit binnen de organisatie te verminderen.

Tot medio oktober wordt de stap niet toegelicht omdat de ondernemingsraad een advies voorbereidt.

Of registreer je om te kunnen reageren.