Home

Nieuws

Telers vragen Bleker bij bezoek om aardwarmtebeleid

Aardwarmtetelers in de Koekoekspolder hebben tijdens een bezoek van demissionair staatssecretaris Henk Bleker gepleit voor een passend aardwarmtebeleid voor kleine energieprojecten als in de tuinbouw. Bleker bezocht een reeks tuinbouwbedrijven in dat gebied met CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.

Greenhouse Geopower, een aardwarmtebedrijf gevestigd in de Koekoekspolder, liet Bleker donderdagmiddag zien dat telers als de gebroeders Vahl nu al het gasverbruik met 80 procent hebben teruggebracht.

Directeur van Greenhouse Geopower Radboud Vorage vroeg Bleker zich in te zetten voor zaken als een garantieregeling; “Anders is het onmogelijk voor telers om financiering te krijgen”.  Ook pleitte Vorage ervoor dat het ministerie probeert pensioenfondsen te interesseren voor aardwarmteprojecten. Zij hebben een langetermijnvisie die past bij projecten in de tuinbouw, aldus Vorage. Verder zou het ministerie ervoor moeten zorgen dat het toezichtsorgaan SodM zich niet opstelt als in de olieboringsbranche, maar rekening houdt met de specifieke tuinbouwsituatie.

Foto

  • Henk Bleker bezocht ook de aardbeienkas van Richard Kalter. Op de foto is hij in gesprek met Theo Rietkerk, gedeputeerde van Provincie Overijssel, Richard Kalter en Annet Kalter.

  • Het pomphuis van het draaiende aardwarmtecluster. Radboud Vorage (op de rug, van Greenhouse Geo Power) legt de warmteoverdracht naar de tuinbouwbedrijven uit. Verder op de foto: Kees Vahl, tuinder (achter Vorage), Henk Bleker, Theo Rietkerk, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, Eddy van Hijum, Tweede kamerlid CDA, Wethouder Gert-Jan Veldhoen, gemeente Kampen, Klaas van den Belt, tuinder en René Kalter, tuinder.

Of registreer je om te kunnen reageren.