Home

Nieuws

RIVM: groente vaker bron voedselinfectie

Groente en fruit zijn een steeds belangrijkere bron van uitbraken van voedselvergiftiging en infecties. Het RIVM stelt dat vooral op basis van internationale gegevens, maar 2011 liet een aantal gevoelige uitbraken zien in Nederland, blijkt uit de jaarcijfers van melding bij de NVWA. Rauw vlees blijft overigens wel een belangrijkere bron van besmetting.

Twee van de drie internationale uitbraken die Nederland in 2011 troffen, hadden betrekking op groente (fenegriek en taugé). Naast de Ehec-zieken in Nederland werden twintig Nederlanders, maar ook Duitsers ziek van Salmonella in Nederlandse taugé.

Ook is de grootste onderzochte uitbraak in 2011 met 55 zieken zeer waarschijnlijk terug te herleiden tot de salade in een restaurant, meldt RIVM. Opvallend is dat dit onderzoek gelijk liep met het Ehec-onderzoek. Ook schreef het RIVM een wetenschappelijk artikel over de relatie die zou bestaan tussen een serie hepatitis A-zieken en een kant- en klare salade.

Het totaal aantal voedselinfecties dat bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is gemeld, daalt sinds 2008 gestaag. De NVWA kreeg in 2011 363 meldingen over voedselinfecties, tegenover 432 meldingen in 2010. Dit geldt ook voor het aantal mensen dat daarvan ziek is geworden (889 mensen). Het RIVM schat het werkelijke aantal zieken door voedselinfectie of vergiftiging op 680.000 personen per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.