Doorgaan naar artikel

‘Nederland houdt sterke positie Britse markt’

Nederlandse leverancier hebben nog steeds een sterke positie op de Britse markt. De stijgende vraag naar Brits product is er weldegelijk, maar Nederland is de enige partij die op dit moment goed volume kan leveren.

 

Dat blijkt uit een rondgang langs Britse groothandelscentra. Voor tomaten is het prijsverschil tussen Nederlandse en Britse opgelopen tot bijna 100 procent, maar volgens handelaar Chris Hutchinson is dat verklaarbaar door de volumes. “We verkopen 95 procent Nederlandse tomaten en 5 procent Britse. Er is gewoon weinig Brits product te verkrijgen en dat leidt tot die hogere prijzen.” In zijn groothandel in London liggen Nederlandse tomaten voor 72 (euro)cent per kilo, de Britse losse tomaten kosten 1,25 euro per kilo. Hutchinson: “Nu moet ik wel zeggen dat de Britse groente en fruit op dit moment een erg strenge kwaliteitsselectie vasthouden. Voor klasse 2 wordt nu ook 60 tot 70 cent betaald. Vroeger toen ik  begon was de kwaliteit van Britse groente en fruit matig, maar daar is nu veel verbeterd sinds er veel promotie gemaakt wordt voor Brits product.”

Handelaar Peter Cornwall bevestigt het verhaal van zijn concurrent. Nederlands product ligt in zijn stand voor 83 cent per kilo. Ook bij hem is de Britse losse tomaat geprijsd op 1,25 euro. “Op dit moment is de productie in Engeland gewoon laag.” Volgens Hutchinson hoeft Nederland dan ook niet te vrezen voor de positie op de Britse markt. “Als je twee, drie vrachtwagens wil van dezelfde sortering en kwaliteit is er maar één leverancier en dat is Nederland.”

Het Britse product doet uitstekende prijzen en daar profiteren telers van asperge, aardbei, framboos en tomaten van, maar ook andere producten. Toch is het marktevenwicht broos. Hutchinson: “De Britse productie heeft een lange periode van daling doorgemaakt. De aanvoer is dus beperkt, maar als er even iets meer is, zie je ook voor Brits product de prijs onderuit zakken.”

TJ Wholesale in New Covent Garden heeft een heel andere prijsstelling voor Nederlands product en Brits. “Vandaag deden Britse tomaten minder dan 70 cent per kilo, terwijl Nederlands daar zeker vijf cent boven zitten. Wij zien dat Nederlands product steeds duurder wordt en we kijken dan ook naar andere leveranciers.”

Hutchinson denkt dat de prijsbonus voor Brits product de laatste jaren is gestegen. Het effect van de Olympische Spelen is beperkt, denkt hij. De organisatie wil alle 14 miljoen maaltijden met Britse groente en fruit vullen. Hutchinson: “Ik denk dat dit nog geen 1 procent is van de Britse consumptie van groente en fruit. Dat zullen we niet merken.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin