Doorgaan naar artikel

Praat mee: Bleker en een eerlijke afzet

Staatssecretaris Henk Bleker is druk om een commissie bij elkaar te krijgen die de problematische afzet van groente en fruit gaat herstructureren. Voorlopig treedt hij zelf op als voorzitter.

Bleker neemt met dit initiatief het voortouw om een door ELI-minister Verhagen en hemzelf benoemde topsector weer een duwtje in de goede richting te geven. Want voor een topsector telt de tuinbouw wel wat veel noodlijdende bedrijven. Dat heeft te maken met de mokerslag die de Ehec-crisis vorig jaar uitdeelde. Maar meer nog heeft het te maken met de structurele machtsongelijkheid in de afzetketen van producent tot consument.

Niks nieuws. Wat gaat een commissie daaraan verhelpen. Wéér een commissie, want twee jaar geleden heeft de Commissie Nijkamp ook al onderzoek verricht en aanbevelingen gedaan. Het Topteam Tuinbouw maakte vorig jaar wederom een analyse en lanceerde plannetjes, die nu tot innovatiecontracten met datzelfde ministerie van ELI leiden, op 2 april te ondertekenen. En de tuinders zelf overleggen in Stichting STAP.

Wat kan Bleker in petto hebben, dat niet al veel eerder en veel vaker als oplossing is aangedragen, maar in de praktijk niet succesvol schijnt te kunnen worden doorgevoerd?

De stelling van deze week luidt:

Blij toe dat Bleker werk maakt van herstructurering van de afzet.

Praat mee en vergeet ook niet de poll rechtsonder op de homepage in te vullen.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin