Home

Nieuws 9 reacties

Praat mee: marktmacht Marokko

De kogel is door de kerk. Het Europese handelsakkoord met Marokko is beklonken. Nederland lijkt er (nog) niet wakker van te liggen.

De vraag is of dat terecht is. Marokko is zich sterk aan het ontwikkelen op het gebied van tomaten, maar ook courgette en komkommer zitten in de lift. De Spaanse concurrentie wordt het al lastig gemaakt. Twee jaar lang hielden de Zuid-Europeanen hun poot stijf, maar zonder resultaat.

Ook Nederlandse handelspartijen en telers zoeken aansluiting bij de Noord-Afrikanen. Immers, de productie is goedkoop en de ruimte tot expansie groot. Bovendien zijn de Marokkanen een aardige inhaalslag aan het maken op het gebied van kwaliteit.

Het is nog slechts een kwestie van jaren en dan roert Marokko zich net als Spanje en Nederland op het West-Europese speelveld.

De stelling luidt: Het gevaar van Marokko op Europese markt wordt onderschat.

U kunt rechtsboven op onze homepage stemmen of reageren op dit artikel.

Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maren Schoormans

  Ik zeg nee. Maar helaas is volgens de huidige stand der dingen in tuinbouwland nu 'ja'. Marokko maakt ook 'gewoon tomaten' en paprika's en zit dus Nederlandse telers in de weg. Het is echter een kwestie van tijd voor Marokko tegen dezelfde uitdagingen aanloopt als waar Spanje vandaag mee kampt. Het risico op teeltremmende koude is kleiner, de arbeid geodkoop, maar de transportafstand en logistieke kosten zijn groter. Nederlandse tuinders kunnen door aansluiting te zoeken bij consumenten de Zuideuropese concurrentie irrelevant maken. Ik heb het dan over versheid, smaak, MVO aspecten en vele andere plussen. Marokkanse tomaten komen van ver, Nederlandse van vers. Lekkere tomaten met een shelf life die past bij deze afstand, ik heb ze nog niet gezien. Maar onderschat de verpakkingsindustrie niet, het is immers ook mogelijk met CA en slimme plastics meloenen van 30 dagen oud uit Brasil 'vers' te leveren in Nederland.

 • no-profile-image

  evy willems

  Marokko heeft zich altijd al goed weten te verkopen. Drie aspecten spelen zeer in hun voordeel, namelijk overal waar groente wordt geteeld in Marokko komt geen wiet, ten tweede hoe meer Marokkanen in Marokko aan het werk kunnen blijven, des te minder er hier in de WW komen en ten derde zijn er langdurige akkoorden die vooral Spanje en Portugal visserijrechten geven in de Marokkaanse wateren. De EU wil door meer landbouw ook de opmars van moslimfundamentalisme onder controle houden. Wie had 20 jaar terug gedacht dat je aan een Spaanse costa in de zomer Hollandse aardbeien, paprika's en trostomaten zou kopen, maar dit is de andere kant van het plaatje. Ik zie niet direkt een grote impact op de Nederlandse teler. Van alle landen is Egypte de grootste verliezer, want Marokko produceert de ganse winter bonen voor een veel goedkoper tarief ( want geen luchtvracht, maar per vrachtwagen) alsook enkele Spaanse regio's.

 • no-profile-image

  P. Zwinkels

  Redding voor Nederlandse vruchtgroentegewassentelers is, dat ze - net als veel Spanjaarden en Fransen al veel langer doen- , zo snel mogelijk moeten proberen voet aan land te krijgen in landen als Marokko om op die manier grip te houden op hun markt door daar o.a. te gaan produceren. Daarmee kunnen ze gelijk de markt controleren en met hun kennis van zaken en handelsgeest op de eerste rij blijven zitten! De klant zoekt namelijk voor de laagste prijs enigszins kwaliteit. Die laagste prijs gaat het winnen van die top- kwaliteit. Maar ja, wie wil daar nou heen? 't is er wel lekker warm!
  We zullen hier in Nederland zeker blijven telen, maar we moeten mee in de handelsstromen anders raken we in de vergetelhoek........meedoen dus!
  De clusters of/en coöperaties van tegenwoordig MOETEN dit varkentje kunnen wassen! Kom op, er op af voor 't te laat is!!!

 • no-profile-image

  de Schepper

  De producten uit Marokko zijn nu nog wisselend, maar kunnen beter worden. De productie in Nederland is niet jaarrond maar de afnemers willen wel jaarrond product. Er zullen zich daarom voor de wintermaanden Nederlanders gaan vestigen die daar voor hun afnemers gaan produceren. Zo komen de voordelen bij ons terecht en niet in Spanje. Daar trekken steeds meer Nederlanders weg. De Nederlanders pakken de subsidie van de EU en zetten daar een bedrijf op. Uiteindelijk versterkt dat de totale Nederlandse tuinbouw. Let wel op dat er goede producten geteelt moeten gaan worden.

 • no-profile-image

  C.v.Staalduinen

  Ik kom al jaren met enige regelmaat in Agadir (Marokko) Ik heb daar veel zien veranderen,er is zeker de laatste jaren veel uit gebreid,zeker op het gebied van tomaten,en niet in simpele kasjes,complete,hoge ,moderne,net,gecombineerd met plastic kassen.ook is de weg van Agadir naar het noorden sterk verbeterd,en ook lokaal is er veel geinvesteerd in de infra structuur,vergeet niet dat Marokko,zowat geen last heeft gehad van de krediet crisis,want ze zaten niet in leningen ,rommel hypotheken ed,en er is een continue instroom van harde valuta,uit Europa en Saoedi Arabie,en veel kennis van de Europese markt,dankzij familie banden in zowat ieder Europees land
  Maar het blijft wel Afrika.
  Door alle uitbreidingen,stijgen de salarissen in een rap tempo,waar een dagloner een paar jaar geleden 5 € verdiende is dat nu €10 per dag,dat lijkt niet veel,maar de productieviteit is heel wat lager.Het zijn niet eens de salarissen,Het aanbod van personeel is veel lager geworden,omdat velen in de toeristische industrie gaan werken,en door het school systeem een steeds hogere opleiding krijgen, en dus niet in de land/tuinbouw willen werken.Gevolg: Nu al spanningen op de arbeids markt.
  Water: Nu lijkt alles koek en ei,maar nog geen 3 jaar geleden gingen bedrijven aan de lopende band plat,omdat de bronnen droog stonden,bronnen tot 300 meter diep zijn geen uitzondering,en na enekele winters met regen in het Atlas gebergte lijkt alles nu dik in orde,maar die situatie kan zo omslaan.
  Ziektes: tabaks witte vlieg,virussen,nemathodes ect zijn schering en inslag. Men neemt alleen de hygiene binnen het bedrijf serieus,en afval stort men 100 meter verder op,en steekt dat in brand,inclusief oude plastic kassen,bestrijdingsmiddelen verpakkingen,kunstmest zakken enz,Look a like bestrijdingsmiddelen zijn eerder zaak dan uitzondering,en het maskeren van middelen gewoonte.
  Groot nadeel is ook dat je alleen grond kan pachten,en ondanks dat die pacht prijs vast staat,is die aan stijging onderhevig.
  Al met al,ik heb er al heel wat zien komen,en velen zien gaan,veel mensen hebben geld verloren,telkens zie je weer nieuw geld opduiken,en paar jaar later,zijn ze weer weg.Export subsidie's ,Verkapte GMO subsidie's,noem maar op,maar er zijn weinig blijvers,Als jezelf geen Marokaan ben,of diep in de cultuur wil inleven heb je er niks te zoeken,Je bent als een Turkse tuinder in Nederland.
  Gaat Marokko het maken?Als ze eindelijk gaan investeren in teelt kennis,hygiene,lange termijn denken ect,Tov Spanje ? Ja,tov Nederland? Nee. Reden afstand tot de markt,binnen een straal van 1000 KM zitten hiet 300 miljoen consumenten,dan ben je Spanje en Marokko nog niet eens uit.
  Maar er zullen veel haken en ogen zijn,denk aan het omkatten van Marokkaans product naar Spaans,hoeveel tomaten en bonen zullen doorgaan als Spaans terwijl ze uit Marokko komen?De producten die een Spanjaard in Marokko teelt worden in Spanje gezien als Spaans,Hoe groot zal de ontduiking zijn van de Quota,van tomaten?Alleen al omdat de Franse overheid dat oogluikend toelaat,ivm oude koloniale verplichtingen,en een enorme Marokaanse kustlijn die erg interressant is voor Franse vissers?Hoeveel tomaten gaan er eerst naar de Canarische eilanden,om vervolgens via Franse,Belgische en Nederlandse havens als Spaans het land binnen komen,Niemand die het weet,en niemand die erom geeft,reden is eenvoudig,Marokanen moeten in Marokko blijven,en wij willen graag vissen langs de Marokaanse kust,ver weg van Europese "milieu"Quota.
  Marokko zal zeker een serieuze concurrent zijn,zeker voor Spanjaarden,omdat ze hoegenaamd dezelfde producten telen,met dezelfde teelt methodes,in dezelfde periodes van het jaar,Nederlanders zouden zich beter kunnen richten op turkije,Polen,Ukraine,daar liggen voor ons de kansen en gevaren,ivm teelt wijze,en teelt methoden.
  Overigens is dit alleen mijn mening,misschien zijn er anderen die het anders zien.

 • no-profile-image

  G.Vriend

  Helaas voor de Nederlandse tuinbouw wordt de productie over steeds meer landen verspreid. Soms leveren ze vanuit spanje nog verser dan vanuit Nederland omdat wij producten opslaan vanwege de prijsvorming. marroko is niet zo ver als we denken en transport wordt onder invloed van de crisis tijdelijke goedkoper en als het meer wordt zal de scheepvaart ook weer meedoen. nu komen er producten uit zuid amerika als vers in Nederland. de productie versplaatst zich snel en als 80% van de groente bedrijven verlies heben gedraaid in 2011 zoals in de krant stond zal de productie hier zich niet lang kunnen handhaven.

 • no-profile-image

  cor vd Houwen

  Ja, marokko wordt onderschat.
  De NL groentetelers zullen met steeds lagere primeur prijzen te maken krijgen ivm het overlappen van de aanvoerseizoenen uit de diverse "warme" landen. Ook aan het einde van het NL seizoen hebben we er vollop last van. Blijft alleen mei en juni over om nog enigzins een goede prijs voor het product te krijgen. Een goede prijs in de zomer, daar moeten we niet op rekenen, dat is de laatste jaren niet meer voorgevallen of het moet zijn dat "buiten" het te nat of te droog is, dan krijgen we weer geld.

 • no-profile-image

  dik

  Alles wat uit marokko komt hebben we last van....

 • no-profile-image

  harrak

  Ik ben een boer en fruitnetwerker. Ik heb contact met meer dan 200 aardbeitelers in Larache (Marokko). De Marokkaanse aardbei is te koop op verschillende EU-landen, zoals Spanje, Frankrijk, België en Engeland.

  De Marokkaanse aardbei is van hoge kwaliteit, voldoet aan de EU Markt. Belangrijk is dat Marokkaanse aardbei erg vroeg te leveren is, halverwege november. Verder is de import goedkoop in verhouding mat een aantal landen.

  De meeste bekende rassen zijn in Marokko te vinden onder andere Elsanta, Lamarosa, Splendor, Lambada Festival. Andere rassen kunnen ook gekweekt worden als er belangstelling voor is. Ook andere fruiten zoals mango kunnen geïmporteerd worden.

  Mijn streven is leveranciers te zoeken voor Marokkaanse aardbei in de periode december maart in Nederland.

  Ik heb de eer belanghebbenden te mogen rondleiden door het hele gebied en te voorstellen aan de bedrijven en de boeren.

  Rachid El Harrak
  Mob 31684406922

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.