Home

Nieuws

Belgische veilingen bundelen met Franse telers

REO Veiling, Mechelse Veilingen, Coöbra en Veiling Hoogstraten gaan samenwerken met Franse telers van Prince de Bretagne. Zo moet een grensoverschrijdende producentenorganisatie ontstaan.

Zaterdag werd bekend dat de nieuwe internationale Unie van Producentenorganisaties (UPO) de naam Freshcoop draagt. Door de samenwerking gaan twee grote kwaliteitskeurmerken Flandria en Prince de Bretagne samenwerken. Producentenorganisaties uit een aantal andere lidstaten zouden eveneens interesse vertonen om op termijn aan te sluiten. Nu al gaat het om een krachtenbundeling op een nooit eerder geziene schaal. FRESHCOOP moet een voorbeeldproject worden van transnationale samenwerking op zulke grote schaal.

De Franse producentenorganisatie Prince de Bretagne wil een Europese UPO (in Nederland ook wel APO genoemd) oprichten. Binnen zo’n super-UPO willen producentenorganisaties gezamenlijk aan crisismanagement gaan doen. Het project wordt geleid door de Fransman Alain Schlesser. Hij was al in Nederland om met veilingen te praten als ZON, Best of Four en Zaltbommel.

Schlesser mikt op een brede deelname: “Als we 30 tot 50 grote producentenorganisaties in die associatie weten te krijgen, kunnen we crisispreventie gaan uitvoeren”, zei hij begin dit jaar aan Groenten & Fruit. De plannen behelzen geen gezamenlijke verkoop.

De Vlaamse landbouwminister Kris Peeters ziet nog wel drempels aan de transnationale samenwerking. Peeters vraagt aan de Europese Commissie om snel duidelijkheid te verschaffen over de financiële verantwoordelijkheden die met de erkenning van producentenorganisaties van dergelijke omvang gepaard gaan. “De unie heeft zijn thuisbasis in Vlaanderen, maar het kan uiteraard niet zo zijn dat alle verantwoordelijkheid ligt bij de regio waar de erkenning wordt aangevraagd.” Anders zou de Vlaamse overheid niet alleen op het eigen grondgebied moeten waken over de correcte besteding van Europese steun die de unie kan aanvragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.