Home

Nieuws 2 reacties

Tuinders verliezen zaken met Polenconstructie

Den Bosch - De Belastingdienst heeft 54 langslepende zaken tegen Brabantse en Limburgse tuinders over de omstreden zogenoemde Polenconstructie gewonnen.

De tuinders moeten naheffing en boetes tot 400.000 per belastingjaar betalen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat woensdag bepaald.

De tuinders verkochten hun aardbeien, asperges, bospeen en prei vóór de oogst ('op stam') aan een Pools bedrijf. Poolse arbeiders oogstten het product gewoon op het land in Nederland en kregen daar destijds (2000 en 2001) maximaal 4 euro per uur voor.

Het gerechtshof concludeert dat Nederlandse tuinders de opbrengst van de oogst zelf hebben ontvangen en dat sprake is van een schijnhandeling en belastingontduiking.

Over de Polenconstructie bestaat veel onduidelijkheid. Strafzaken die het Openbaar Ministerie (OM) voerde tegen tuinders gingen verloren. Toch werden in 2010 nogmaals negen tuinders aangehouden die vanwege gebruik van de constructie werden verdacht van witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie. Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen omdat het onderzoek nog loopt, aldus het OM woensdag. ANP

Laatste reacties

  • P. Verschuren

    Het is belachelijk dat het zolang moet duren eer er een uitspraak ligt.

  • M G Van de Casteele

    Gelukkig zijn ze begonnen in de champignonteelt met ' Fair Trade ' daar loopt het echt de spuigaten uit. Mischien komt er NU gerechtigheid!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.