Home

Nieuws

Tuinbouw ontzien bij nieuwe buisleidingen

De Nederlandse overheid heeft verschillende trajecten ingetekend voor nieuwe buisleidingen voor gevaarlijke stoffen. Dat doorsnijdt tuinbouwgebieden als Agriport A7, maar uit de zienswijzen blijkt dat tuinbouw wordt ontzien.

Zo heeft de gemeente Lingewaal aangegeven dat fruitpercelen doorkruist worden door het tracé waarmee vaak een strook van 70 meter breed is voorzien. De aanleg betekent een forse productieschade, maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu ziet kans de strook wat te verleggen. Ook een aardbei en aspergebedrijf in Oisterwijk dreeg getroffen te worden door de aanleg, maar hier is het tracé verschoven, blijkt uit de zienswijzen en de reactie. Verschillende partijen in Noord-Holland vrezen dat het tracé de verdere ontwikkeling van Agriport A7 in de weg staat. Daar vinden nu gesprekken plaats om de effecten te beperken, en te kijken naar mogelijkheden om CO2 toe te voegen in het buizenstelsel. In Brielle en Westvoorne wordt het tracé om het bestaande concentratiegebied voor tuinbouw heen gelegd.

Met het aanpassen van tracés zijn de bezwaren van land- en tuinbouw niet van tafel. LTO vraagt aandacht voor risico’s op besmetting van de grond met gevaarlijke stoffen en de daling van grondprijs in de betroffen gebieden. Daarover vindt nog overleg plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.