Home

Nieuws

Strakkere eisen productie kiemgroente

De productie-eisen voor kiemgroente worden aangescherpt per maart 2013. Zo moet kiemgroente van elke batch zaad gecontroleerd worden op besmetting met e.coli.

Ook moet elk bedrijf gekeurd worden op Europese hygiëneregels door nationale lidstaten en worden eisen van traceerbaarheid aangescherpt. Dat zijn belangrijke onderdelen van een pakket maatregelen waarover Europese overeenstemming is bereikt door experts van het permanent comité voor de voedselketen en diergezondheid. De maatregelen volgen na een studie van de Europese voedselautoriteit Efsa naar de risico’s van microbiologische besmetting op kiemgroente. Aanleiding is de Ehec-crisis, waarvoor lang naar de kiemgroentesector werd gewezen.

Kiemgroentetelers zijn nauw betrokken bij consultatie, wat resulteerde in de European Sprouted Seeds Association. Cynthia Andersson, vicevoorzitter: “De proactieve bemoeienis van telers door heel Europa heeft bijgedragen aan een handzame en geharmoniseerde aanpak van de kiemgroente productie-eisen. Die betrokkenheid leidde uiteindelijk naar de oprichting van het platform voor telers waar – naast voedselveiligheid – ook andere zaken besproken worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.