Home

Nieuws

'Landbouwportefeuille mogelijk opgeknipt'

Den Haag – Dat het volledige landbouwdossier straks bij beoogd staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) komt te liggen, is nog onzeker. Bronnen in Den Haag stellen dat hij en de nieuwe minister op Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de onderhandelingen over de portefeuilleverdeling nog niet hebben afgerond.

Eerder werd bekend dat Verdaas de beoogd opvolger is van de huidige staatssecretaris van landbouw Henk Bleker (CDA). Dat handel naar een ander departement gaat was als duidelijk, maar naar nu blijkt wordt de portefeuille van de nieuwe bewindspersoon mogelijk verder opgeknipt. De PvdA’er krijgt waarschijnlijk natuur en wellicht enkele ruimtelijke-ordeningsdossiers. Wat er met landbouw gebeurt, is nog onderwerp van gesprek.

Bekenden van Verdaas uit Gelderland, waar hij gedeputeerde van ruimtelijke ordening is, zeggen dat hij weinig affiniteit heeft met landbouw. Anderzijds heeft hij in zijn huidige functie geregeld te maken met het buitengebied. Bovendien wordt zijn kennis van en passie voor ruimtelijke ordening door vriend en vijand geroemd.

De opstelling van Kamp in de kwestie van Bulgaarse en Roemeense werknemers heeft zijn reputatie in de sector geen goed gedaan; toch wordt hij beschouwd als een man met oog voor ondernemersbelangen. Ook is hij lid geweest van de raad van toezicht van Stichting Geldersch Landschap.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zei dinsdag dat het nieuwe kabinet mogelijk aanstaande maandag al wordt beëdigd. Als dat lukt, zal uiterlijk dan definitief duidelijk zijn welke bewindspersoon de komende jaren de meeste invloed op de landbouw gaat uitoefenen.

Bron: Boerderij.nl

Jeroen Savelkouls

Of registreer je om te kunnen reageren.