Home

Nieuws

ING: AGF-prijzen stijgen minder snel dan inflatie

Groente- en fruitprijzen zijn de afgelopen tien jaar veel minder hard in prijs gestegen dan de inflatie.

Beide categorieën werden in die periode circa 10 procent duurder, terwijl de inflatie ruim 18 procent bedroeg. Dat blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau.

Volgens ING geven huishoudens maandelijks gemiddeld ongeveer 10 procent van het budget uit aan voedingsmiddelen. Dat komt neer op circa 300 euro. Als de prijzen van eten en drinken stijgen, dan merken consumenten dat direct. Het is namelijk moeilijk om op dergelijke noodzakelijke uitgaven te besparen.

Eind 2010 en begin 2011 liepen de voedselprijzen op de wereldmarkt hard op. Toch stegen de prijzen van eten en drinken in de winkel in die periode veel minder dan in 2008. Winkeliers berekenden hogere kosten slechts voor een deel door, mogelijk uit angst klanten kwijt te raken. Door de economische tegenwind letten consumenten extra op de prijs.

Ook de felle concurrentie tussen supermarkten zet een rem op prijsstijgingen. Verder wijst ING op de loonkosten. Supermarkten besparen ook op personeel. De cao-lonen stijgen sinds de zomer van 2010 minder hard dan de inflatie. Voor de supermarkten vormen de kosten van het inhuren van personeel een aanzienlijk deel van de totale kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.