Doorgaan naar artikel

‘De laatste Floriade?’

Deze editie kon wel eens de laatste zijn.

Het is voor ons een tienjaarlijks uitje, waar we altijd weer met plezier naar uitkijken: de Floriade. Ik was bij vier van de zes tot nu toe georganiseerde manifestaties en daar komt nu het evenement van 2022, in Almere, bij. De recensies daarvoor zijn tot nu toe niet geweldig. NRC kopt: ‘De Floriade heeft voorlopig het karakter van een overmaats volkstuinencomplex’.

Veel paviljoens zijn nog niet klaar, overal ligt nog bouwmateriaal, kavels liggen nog braak. Tien van de veertig landen die zouden meedoen, zijn afgehaakt. Veel recensies van bezoekers zijn zeer kritisch (‘bouwput met droge plantjes’). Er is nog niet veel te zien, de ticketprijzen zijn hoog en dan is er ook nog het parkeergeld.

Positief ondanks tegenvallers in aanloop

In de aanloop naar de Floriade viel de ene tegenvaller na de andere uit de lucht, vooral financieel: sponsors kwamen bijvoorbeeld niet over de brug, voorverkoop van kaarten was er niet, medewerkers vertrokken in groten getale. Grappig is wel dat de directeur van de Floriade 2022, Hans Bakker (al weer de vierde directeur!), zeer positief blijft. Kort voor de opening: “Het is fantastisch, het loopt op rolletjes, er zijn geen showstoppers meer.” En de organisatie heeft het ook over een ‘succesvol openingsweekend’. Doet een beetje Russisch aan, deze houding. In elk geval hebben wij thuis besloten om nog maar even te wachten met het bezoek tot er wat meer positieve reacties zijn.

Veel geld voor imago tuinbouw

Na afloop van de Floriade zal worden geëvalueerd, althans dat mag je hopen. Alle Floriades hebben tot nu toe verlies opgeleverd. Er zijn al schattingen dat Floriade 2022 maar liefst € 100 miljoen verlies gaat brengen. Dat is veel geld dat voornamelijk door de gemeente zal moeten worden opgebracht, maar ook de provincie, het ministerie van LNV en de gemeente Amsterdam hebben miljoenen op tafel gelegd. In totaal gaat het om € 160 miljoen aan overheidssubsidies, die met kaartverkoop en gronduitgifte moet worden terugverdiend.

Dat gaat uiteraard niet lukken. Staat er voldoende tegenover? Van oorsprong is de Floriade een tuinbouw(wereld)tentoonstelling, onder instemming van onder andere de Association of International Horticulture Producers (AIPH). De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) is de licentiehouder. Deze wijst de Floriade toe. Het doel van de NTR is om in binnen- en buitenland het imago van de Nederlandse tuinbouw te bevorderen en de afzet van tuinbouwproducten te ondersteunen. Dat doet de Raad door het organiseren van een Floriade, maar dan moet die Floriade wel bijdragen aan dat doel: de tuinbouw.

Bij de Floriade in Venlo (2012) was de NTR daar zeer tevreden over. Daar waren de bezoekers trouwens ook heel tevreden (8,5 op een schaal van 10) en het exploitatieverlies beperkt (€ 5,5 miljoen). Ik denk dat dat in Almere allemaal niet gaat lukken. Het kon wel eens de laatste Floriade zijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin