weblog

1 reactie

‘QR-code op werkplek kan tuinbouw danig hinderen’

Een mogelijk verplichte coronacheck op de werkplek wordt met arbeidsmigranten sowieso een knelpunt.

LTO Nederland maakt zich al sinds2 november zorgen. Toen kondigde premier Rutte aan dat er een wetswijziging wordt voorbereid om het voor werkgevers mogelijk te maken hun medewerkers te checken op corona.

Dan zal ook aan de poort van de werkplek de Nederlander met de billen bloot moeten: gevaccineerd of niet? En niet alleen de Nederlander: ook de arbeidsmigrant. En die hebben, of ze nu gevaccineerd zijn of niet, tot op heden niet de mogelijkheid om hier in Nederland een QR-code te krijgen.

Mogen checken of moeten checken

Voor de tuinbouw – en ook voor andere sectoren als de bouw, de horeca en de dc’s – nogal een probleem. Toch zien juristen en arbeidsdeskundigen het er niet zo snel van komen dat er een keiharde verplichting komt om een QR-code te laten zien als je nog fysiek naar het werk wilt komen. Hoogstens zal het wettelijk mogelijk worden voor werkgevers om een coronacheck uit te voeren.

Werken met alle maatregelen

Die wettelijke mogelijkheid van een coronacheck kan eventueel worden aangevuld met beperkingen op de werkplek, zoals die ook in 2020 van kracht waren. Wie dan nog personeel zonder QR-code op de werkplek wil toelaten, moet dan weer al die voorzorgen gaan nemen: anderhalve meter afstand, werken achter spatschermen en mondkapjes op.

En heel misschien komt het er dit najaar en deze winter ook weer van dat alleen de essentiële beroepen nog fysiek op de werkplek kunnen worden uitgevoerd. Het lijkt sowieso ondenkbaar dat een essentiële sector als de tuinbouw door een verplichte coronacheck van driekwart van haar personeel zal worden beroofd.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • Johan van Opstal

    In Nederland geeft de coronacheck niet aan of iemand positief is of negatief, dat is in sommige aangrenzende landen wel het geval. Wanneer iemand gevaccineerd is, maar toch positief, geeft die check geen extra veiligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.