commentaar

‘Economische realiteit mist in klimaatrapport’

Elk rapport zou een economische paragraaf moeten hebben. Ook dat van IPCC.

Leg het bovenop de stapel rapporten, inmiddels metershoog: het rapport Climate Change and Land van VN-klimaatorganisatie IPCC. De landbouw moet volgens experts duurzamer om in de toekomst iedereen te kunnen voeden, klimaatverandering te stoppen en biodiversiteit te beschermen.

Welbekende aanbevelingen

Zonder afbreuk te doen aan de conclusies, klinken de aanbevelingen welbekend. En let op: in september komen er nog meer deelrapporten over oceanen en koude regio’s. Zij vormen de basis voor de VN-klimaatconferenties in India en Chili later dit jaar.

Wat irritatie opwekt, is dat media, ngo’s en partijen selectief winkelen in het rapport

Het rapport wekt een ambivalent gevoel op. Wéér een rapport. Ja, de boodschap is duidelijk. Cijfers zijn niet belangrijk meer. Ook niet dat honderd wetenschappers 2 jaar lang 7.000 studies doorploegden en 28.000 commentaren verwerkten. Wat irritatie opwekt, is dat media, ngo’s en partijen selectief winkelen in het rapport.

De Volkskrant kopt: ‘We moeten van het vlees af’, en schrijft dat het nu ‘officieel’ is. In Trouw niets daarover. Ja, een ander dieet met meer granen, groenten en fruit. Dat klinkt toch heel anders. Het IPCC pleit ook helemaal niet voor het stoppen met vlees eten.

In het rapport worden het terugdringen van voedselverspilling en zuinig watergebruik als oplossingen aangedragen

Wéér een rapport duidt op urgentie. Alle signalen staan op oranje. We hebben zelf een bloedhete juli achter de rug, met alleen klimaatrecords. 2019 is na 2018 weer kurkdroog. Laat staan hoe het in de rest van de wereld gaat. Ontbossing, verwoestijning, orkanen, noem maar op.

Er moét iets gebeuren om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden. In het IPCC-rapport worden het terugdringen van voedselverspilling en zuinig watergebruik als oplossingen aangedragen.

Talrijke initiatieven in Nederland

Tegelijkertijd, en dat deed de NOS heel goed, is dat in Nederland al talrijke initiatieven zijn om de klimaatbelasting terug te dringen. Kijk onder meer naar de uitgestoken hand van de land- en tuinbouw in het klimaatplan van eind juni.

Maar kijk ook naar landbouwvisie Waardevol en verbonden van minister Carola Schouten. Zij schuift Nederland naar voren als koploper in kringlooplandbouw. Wagenings bestuursvoorzitter Louise Fresco meldt dat de universiteit volop anticipeert op duurzame productie.

Wat uniform is, is de economische realiteit, elk rapport zou een financiële paragraaf moeten bevatten

Het gevaar bestaat om dit ‘zoveelste’ rapport alleen vanuit Nederlands oogpunt te bekijken. Logisch, want ergens komen de conclusies en aanbevelingen terug in beleid. De echte problemen liggen natuurlijk wereldwijd.

Wat uniform is, is de economische realiteit. Mensen in Zuid-Amerika en Azië die het net iets beter gaat, willen eindelijk vlees eten. En nieuwe technologieën en duurzamer landgebruik moeten wel ergens terugkomen in de opbrengstprijzen. Elk rapport zou een dergelijke financiële paragraaf moeten bevatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.