weblog

‘Veilig werken met de buisrailkar’

Een foto in de laatste editie van ons magazine roept discussie op over veilig werken in de teeltwisseling.

Op de foto zijn 3 mannen te zien die het afgedragen gewas aan uitruimen zijn op een paprikabedrijf. De buisrailkar staat omhoog en de mannen staan op 2 meter hoogte, zonder hekjes of andere valbeveiliging. Een voor meerdere lezers overduidelijk onveilige situatie, zoals zij ons direct duidelijk hebben laten weten.

Lees verder onder de foto.

Zonder valbeveiliging op hoogte werken. Zo mag het dus niet. - Foto: Jan Sibon Fotografie
Zonder valbeveiliging op hoogte werken. Zo mag het dus niet. - Foto: Jan Sibon Fotografie

Fotoarchief

Ook Stigas, al sinds jaar en dag de arbospecialist in de tuinbouw, belde. Hoe of die foto bij ons in het blad terecht was gekomen? ‘Gewoon’ in ons fotoarchief gezocht met als zoekwoord ‘teeltwisseling’. En hoe gaat dat dan, snel snel, want de deadline nadert, hup erbij gezet.

Snel snel op een redactie is niet zo heel direct gevaarlijk. Maar snel snel op een tuinbouwbedrijf wel. Want als je niet de tijd neemt om de hekjes op je hoogwerker te zetten, dan ben je ook, snel snel, voor je het weet van je buisrailkar afgevallen. Of, snel snel, zit je knel in een machine, met mogelijk nare gevolgen.

Ook toen een freelancefotograaf van ons in 2011 deze foto maakte, was dit al lang een overtreding van de Arbowet. Nog 10 jaar eerder was het werken met de buisrailkar al een speerpunt bij de inspecties door toen nog de Arbeidsinspectie.

Nu zo ongewoon dat het opvalt

Anno 2019 zal de Inspectie SZW (of een freelancefotograaf van Groenten&Fruit niet snel op een dergelijke situatie stuiten, vermoedt Stigas-adviseur Albert van der Burg. “Juist het feit dat het meerdere mensen is opgevallen geeft wel aan dat het geen normale gang van zaken meer is om zo door de kas te gaan”, aldus Van der Burg.

En gelukkig maar, want de gevolgen van een bedrijfsongeval zijn voor degenen die het overkomt niet mals, maar ook voor de ondernemer niet. Daarom nogmaals: als er in pittig tempo gebuffeld moet worden om de kas weer spic en span te krijgen voor de nieuwe teelt, veiligheid staat altijd voorop!

Open dag bij Tomatoworld, op de buisrailkar met hekjes. Zo is het veilig. - Foto: G&F
Open dag bij Tomatoworld, op de buisrailkar met hekjes. Zo is het veilig. - Foto: G&F

Of registreer je om te kunnen reageren.