Licht neerwaartse trend in energieprijzen

Rogier Bekke en Sjors de Bruijn
De gasprijs blijft vlak. China brengt de markt voor vloeibaar gas wel in beweging.

De prijs van gas en dan met name voor de korte termijn blijft op gelijk niveau. Op grafieken is mooi te zien dat deze zijwaarts beweegt. Te verwachten is dat zolang de gasbergingen niet gevuld zijn deze koers zijwaarts zal blijven.

Wel is er door de omslag van het weer minder gas nodig voor de opwek van elektra, de wind wekt in Nederland namelijk meer elektra op dan de zonnepanelen doen.

China maakt deals met Quatar over vloeibaar gas (LNG)

PetroChina, heeft zijn inspanningen opgevoerd om de levering van vloeibaar aardgas veilig te stellen, nu China doorgaat met zijn zoektocht om over te schakelen van kolengebruik naar aardgas. PetroChina zou volgens marktbronnen in een gevorderd stadium van onderhandelen zijn met Qatar om de levering van LNG op korte- en langetermijndeals te bevorderen.

Qatar kan hiermee de geplande capaciteitsuitbreiding kunnen benutten. Het gaat hierbij om afspraken voor de levering aan China van miljoenen ton LNG per jaar waarvan de start dit jaar kan aanvangen.

De invoer van vloeibaar aardgas (LNG) in China is in 2017 met 46 procent gestegen tot 38,13 miljoen ton, naar verwachting zal de import blijven groeien en binnen niet al te lange tijd tegen de 87 miljoen ton LNG-import per jaar bereiken.

Stroomprijs korte termijn omlaag

Door de minder warme temperaturen in Nederland is de vraag naar elektra wat afgenomen. Ook is het meer gaan waaien, wat meer aanbod geeft. Als gevolg hiervan is de prijs voor de korte termijn gedaald.

Een stijgend effect onder aanvoering van minder opwek van zonnepanelen is kleiner dan de extra elektra opwek door windmolens. Op een dag met redelijke windomstandigheden wordt met gemak 30% meer elektra opgewekt in vergelijk met een hele mooie zonnige dag.

De grafiek voor de lange termijn beweegt voorlopig zijwaarts door het uitblijven van een verdere daling van de prijs van kolen.

Noren in rep en roer

Mede door de hete en droge zomer zijn in Noorwegen de stroomprijzen zeldzaam hoog. Van de elektriciteit die Noorwegen produceert komt 98% uit waterkracht. Door gebrek aan sneeuw in het voorjaar en de droge zomer zijn sommige rivieren en stuwmeren vrijwel drooggevallen. De stroomproductie neemt af, de prijzen lopen op.

Toch gaat de export van elektra naar de rest van Europa gewoon door. Dat kost Noorse burgers veel geld en eist zijn tol bij de industrie. Sommige bedrijven hebben hun productie al teruggeschroefd.

Olieprijs gaat omlaag

Analisten hadden verwacht dat de olievoorraad in Amerika zou afnemen met 2,3 miljoen vaten ruwe olie, maar de afname bleek minder dan de voorspelling deed vermoeden. De afname bleek 1,4 miljoen vaten ruwe olie te zijn en de voorraad van benzine en stookolie was zelfs groter geworden. Deze informatie deed de koers geen goed en daalde bijna met 4%.

Chinese vraag naar olie loopt terug

Vanuit China kwamen cijfers over een tegenvallende vraag naar olie, die is zelfs aan het afnemen. Deze afname kan ook verband houden met de sancties van Amerika aan Iran. Amerika wil voorkomen dat dit land nog olie kan exporteren en dreigt iedereen met maatregelen als ze toch zaken doen met dit land.

China heeft aangegeven niet bang te zijn voor dreigementen aan hun adres en geven zelfs aan om meer olie vanuit Iran te gaan importeren. Deze import zal financieel een voordeel kunnen zijn voor China, omdat Iran de olie nauwelijks aan andere landen kwijt kan.

Verwachte productie-uitval Venezuela en Iran

Uit het maandelijks rapport van het International Energie Agentschap (IEA) blijkt dat Rusland, Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten samen meer olie hebben geproduceerd in de maand juli. De extra productie was gepland om zo de productie-uitval van Venezuela en Iran op te vangen.

Echter, de vraag blijft of de productie van Iran ook echt zal uitvallen, gezien de voorgenomen toename van export aan China.

Of registreer je om te kunnen reageren.